🛒
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in

Schablontryck på textil

Följande är ett bruksanvisning på hur tygtrycker man mönster med schablon. I detta exempel använder vi följande tillbehör för schablontryck:
1. i ställe av en limspray här använder vi målartejp för att fästa schablonen;
2. en liten rulle är bra verktyg för hårda ytor; lika bra kan den användas även vid textil tryckning.

Annars schablonen används precis som vanligt. Det här behöver vi:

  • T-shirt
  • textilfärg
  • en liten målarrulle
  • ett färgtråg
  • målartejp
  • en plastbit, kartong eller annat skyddspapper som ska sättas inne i tröjan (under tyget som du trycker på) för att förhindra att färgen kladdar igenom på ryggen.
  • schablon
  • schablon pensel (för att finjustera färger och nyanser, men är inte nödvändig)
Det här behöver vi för tygtryck med schabloner.

Ska skjortan gå att tvätta måste vi använda textilfärg.

Sätt schablonen på plats.

OBS!: Tvätta tygerna innan de målas, och låt sedan torka. Måla endast på torra tyger.
Textil varor brukar behandlas oftast med stryknings kemikalier, - vi måste få bort de för bäst fästförmåga och tålighet vid kommande tvättar.


Vi använder målartejp för att fästa schablonen den här gången, (man kan fästa den med spraylim också).

Fäst schablonen på plats med målartejp i övre och nedre kanter; eftersom vi ska komma ihåg och måla med rulle vertikalt upp och ner bara, inte horisontalt.

Vi bör komma ihåg att lägga en skyddspapper inne i tröjan, under tyget som vi trycker på, för att förhindra att färgen kladdar igenom på ryggen.

Häll upp lite färg på ett färgtråg.

OBS! Orsaken varför använder vi en billig verson av skumgummisvamps rulle är att den absorberar i sig bara en liten mängd färg - precis som vi vill och behöver.

Om du fått för mycket färg på svampen, kan du dutta med den på ett rent område på färgtråget för att få ut färgen. Vi börjar måla när vi har fått tunna lagret med färg på färgtråget.

Måla fridfullt och försiktigt med rulle, kör flera gånger över sama område. OBS! Använd endast litet färg åt gången. Annars sprids färgen lätt under schablon kanter och då blir resultatet inte så lyckat.

Du kan och dutta med penseln ovanpå och komplettera bilden med toner och nyanser, men måste först torka den tryckta bilden.

Schablontryck kräver inte mycket utrymme - vi har arbetat på ett bord hörnet.

Lösgör schablonen från tyget när du har tryckt klart. Låt målningen torka, tvätta schablonen med svalt vatten.

Med hjälp av en målarrulle får du ett snyggt schablontryck, men ha inte för bråttom. Prova gärna på ett annat tygstycke först så att du får in rätt teknik.

Här ser vi att färgen har inte kladdats igenom, inte ens på skyddsplasten.

Kom ihåg att härda färgen - stryk på den. Låt färgen torka ett par timmar innan du stryker på målningen. Ställ in strykjärnet på full effekt. Lägg gärna ett värmetåligt papper på bilden när du stryker för att undvika att färgen fastnar i strykjärnet. Det bor räcka med att föra strykjärnet över bilden i en halv minut, men färger från olika tillverkare kräver olika fixeringstider. Kontrollera gärna anvisningarna innan du köper en textilfärg.

Här har pojken fått sin tröja, hoppas han gillar den!


© 2006-2024 Utformning: Natali M.
Kodning: Aleks K.; Innehåll: Konsta A.