ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
- Katalog -  |  Exempel   |  Hjälp  |  Tillbehör  |  
alla: 5035

Hur man målar en bård

Det är faktiskt så att BÅRDER är en stor enskild grupp av schabloner och schablonens fördelar blir extra tydliga i dessa. Även om du är en oslagbar målare så kan du inte måla exakt samma ornament tiotals, ibland hundratals gånger. Men med en schablon är det möjligt och du behöver inte vara konstnär. Du behöver bara de grundläggande kunskaper som vi kan ge dig.

Bården – kan vara en oändlig linje, så när du väljer storlek på schablonen är det alltid bredden på mönstret du väljer. Det andra måttet hos bårderna är vanligen längden av det upprepande motivet, eller längden av det flertal upprepningar som du får på din färdiga schablon. Så om du behöver 10 cm bård, väljer du 10x20 eller 10x40 eller den storlek du önskar beroende på din design. Det är bara ”10” som är viktigt här. Alla bårdschabloner du får kommer att ha märkningar eller upprepningar som gör att du perfekt kan lägga samman många upprepningar efter varandra. Och naturligtvis medföljer tryckta instruktioner.

Vanligen målas bårder horisontellt. Det första steget är att göra en vågrät markering eller stödlinje, till hjälp vid målningen.

 • Första metoden: Det mest professionella är att använda ett kritat snöre. Du behöver en medhjälpare- märk ut ändpunkterna på det som ska bli din linje. Ta snörets ändar och håll snöret intill väggen, exakt i nivå med dina märkningar och sträck snöret ordentligt.
  använda ett kritat snöre

  Tag sedan tag mitt på snöret och snäpp/knäpp till det mot väggen, så att kritan dammar av mot väggen i en perfekt, rak linje.

  TIPS 1: Om du arbetar ensam kan du sätta fast trådens ena ände med liten spik eller häftstift.
  TIPS 2: du kan göra kritsnöret själv, tag bara ett par bitar krita.
  Drag snöret mellan de båda kritbitarna medan du håller kritorna tätt ihop.

 • Andra metoden: Om du är ensam och om du inte vill göra några specialverktyg, tag då ett vattenpass och markera den raka linjen med penna, bit för bit. Om du inte vill rita direkt på väggen kan du sätta maskeringstejp på väggen och rita dina linjemarkeringar på denna.

Efter du gjort nödvändiga föreberedelser tar du din schablon och börjar måla. Lägg din schablons skurna motiv mot linjen, inte schablonens “raka” ytterkant. I 90 % av fallen är ytterkanten helt parallell till det skurna motivet, men du gör klokt i att inte betrakta ytterkanten som helt rak, utan finn mätpunkter i det skurna motivet.

Du kommer att måla bården genom att göra många upprepningar och linjepassningen kommer att vara perfekt genom att använda speciella markeringar utanför motivet eller genom att använda upprepande delar av motivet. Du kommer att se exakt hur, på färgutskriften vi skickar med varje schablon.

linjepassningen kommer att vara perfekt genom att använda speciella markeringar

RÅD: för att få ett bättre resultat och mindre arbete, måla på matt yta.
Det kan vara speciell tapet eller matt väggfärg.
Det är alltid svårare att måla på glansig yta.

Hur man målar bård från hörn till hörn

När du målar på en vägg är det lätt att få utmärkta resultat. Men när du kommer till hörnet, måste du böja din schablon och motivet blir förvrängt. Vi har några råd kring hur du kan undvika detta och hur du avslutar din bård ända inne i hörnet.

REGEL: Börja alltid från hörnet som är mittemot dörren. Detta hörn är mest synligt och behöver bli bäst!

Till att börja med, mät ut upprepningens längd. Det kan du göra genom att mäta avståndet mellan triangelmarkeringarna eller mönstersekvensens längd (se bilden) Vår upprepningssekvens är 252 mm.

Till att börja med, mät ut upprepningens längd

Sedan mäter du storleken på din vägg. Låt oss säga att din vägg är 5 meter och 40 cm. Detta är 5400 mm. Dela väggens mått med schablonen:

5400/252=21.43

Det betyder att du får plats med 21 hela repetitioner på väggen, men vad gör man med ”svansen” dvs resten? Lätt! Om den överskjutande delen är mindre än 0,5:

 • Ta denna del och multiplicera in den i upprepningen:
 • 0.43х252=108 мм

 • Dela sedan denna längd på antalet upprepningar vi skall göra med schablonen:
 • 108/21=5 мм

Du behöver inte göra beräkningar med 0.0001 exakthet eftersom inte någon kommer att se om du målar med en mm mer eller mindre. Så grovt räknat är 1-2 mm resultat perfekt. Och faktiskt, på en 5 meter lång vägg är även en felmarginal på 5 mm helt osynlig.

Så, 5 mm blev resultatet av uträkningen. Det betyder att du behöver flytta varje upprepning 5 mm från utgångsläget. Placera upprepningen på föregående sekvens eller på triangelmärket (beror på vilken typ av passmärke din schablon har) och flytta den 5 mm mot hörnet.

Vad skall du göra om din ”svans” är mer än 0,5? Det är också enkelt. Man gör bara tvärtom. Varje nästa upprepning placerar du närmre markeringen. Tänk dig att väggen är 5200 mm och schablonen är densamma. Du räknar då enligt följande:

5200/252=20.63

0.63х252=159 мм

Därefter får du räkna bort (subtrahera) den beräknade längden från upprepningens mått och dela detta med antalet sekvenser:

252-159=93 мм

93/20=5 мм

Så, här gör du tvärtom och flyttar schablonen 5 mm närmare föregående med 5 mm.

Den här metoden kan inte tillämpas...

Den här matematiska metoden kan inte tillämpas i tre fall när:

 • Du har en mycket kort vägg och få sekvenser. I detta fall får du antagligen ett mycket stort ”felmått” och det blir tyvärr mycket synligt på väggen...
 • Ditt motiv inte kan delas...
 • Du helt enkelt inte vill göra som beskrivits ovan av någon anledning...

För dessa tillfällen har vi slutligen några råd när det gäller måleri av bårder...

… det sista rådet kring schablonmåleri av bårder: du behöver inte alltid göra dessa beräkningar. Våra schabloner är mjuka och flexibla om du inte bryter dem i alltför skarp vinkel (som du t ex kan vika ett papper i ett skarpt veck) den är tillräckligt flexibel för att försiktigt böjas för målning ända in i hörnen. Ovan beskriva metod är inte lämplig om du har täta, tunga mönster (som många medeltida bårder har) Om mönstret är tätt, kommer även 3-4 mm avstånd mellan upprepningarna att synas. Om du är osäker, testa på en gammal tapet eller på det papper som bifogas din order. Du kan även placera detta provtryck mot väggen för att avgöra schablonens bästa placering/position.


Slumpmässigt urval

Schablonbutiken Fragor Kontakta oss Leverans i Sverige Sök

Kundtjänst: 08 12 400 477
(Vi betjänar, endast på engelska!)

Kontakt e-mail: inf@schablonhuset.se

Schabloner, som hjälper dig skapa snygg design och trendig inredning - Twitter Schabloner, som hjälper dig skapa snygg design och trendig inredning - Facebook Schabloner, som hjälper dig skapa snygg design och trendig inredning - Linkedin Schabloner, som hjälper dig skapa snygg design och trendig inredning - Pinterest Schabloner, som hjälper dig skapa snygg design och trendig inredning - Google


ALLA PRISER INKLUDERAR MOMS

• Policy för returer och återköp •


© 2006-2022 Utformning: Natali M.
Kodning: Aleks K.; Innehåll: Konsta A.