🛒
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in

Att skapa hörn på bårder

Man behöver ofta ändra riktning då man målar bårder, ramar eller hörn.
Du kan göra en rät vinkel på 90 grader eller vilken annan vinkel som helst.
Det är lättaste är förstås att köpa en hörnschablon.
Men vad gör du om du vill ha en bård som inte har några prefabricerade och redan förberedda hörnschabloner?

Det är inga problem alls! Du kan skapa hörn av vilken bård som helst genom att använda ett enkelt verktyg du själv kan klippa till i kartong, plast eller liknande. Det är en enkel triangel med ett hörn i 90 grader och 45 i övriga hörn. Klipp till den, liksidig, och bredare än vidden på din bård.


På din yta målar du din schablon mot hörnet. Måla alla repetitioner utom den sista. Plocka nu fram din förberedda triangel och placera den på schablonen.

sapluuna rajalla

Lägg triangeln så som du ser på bilden härintill: den långa sidan mot bården, från hörnet på din yta mot ytans centrum. Triangelns kortsidor bör vara parallella med schablonens kanter om du skall göra ett 90 graders hörn. Det är klokt att använda spraylim på triangeln.

kulmikas sabluuna
Vi visar 90 graders vinkel, men detta går att tillämpa på vilken vinkling som helst. Då behöver triangelns långsida placeras lika som ovan, men kortsidorna kommer inte att vara parallella med schablonens kanter.

Måla den sista repetitionen färdigt ända fram till triangelns kant. Då kommer du att få en kant som är 45 grader, se bilden.

puoli kulma

Ta sedan din schablon och placera den i den nya riktningen. Beroende på ditt motiv får du flytta schablonen fram och tillbaka tills du finner bästa motivpassningen.

jatkaminen kaavaimen kulma

När du funnit bästa passningen, placera då återigen din triangel längs med din målade kant, som bilden visar. Måla igen, ända fram till triangelns kant.

kulma sapluuna

Nu gjorde du precis ett hörn utan särskild hörnschablon! Fortsätt nu måla som vanligt ända fram till nästa hörn.

maali sabluuna

ANVÄNDBART TIPS: Om du skall måla en sluten ram, tag en penna eller krita och rita små hjälpstreck vid ramens tänka inner-, och ytterkanter. Det kommer hjälpa dig att sammanfoga ramens delar perfekt.

kaavaimet rungossa

Det var det! Smart och enkelt! Använd detta tips och njut av resultatet! Lycka till!© 2006-2024 Utformning: Natali M.
Kodning: Aleks K.; Innehåll: Konsta A.