🛒
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in

Hur man enkelt målar med schabloner för ett fantastiskt resultat: grundläggande manual.

Vilken typ av stencil du behöver: vanlig - återanvändbar, för målning på alla ytor, 3D - för reliefdekoration av gips, kan även användas med färg för tung användning eller för kommersiell märkning.

► VANLIG

Målning med stencil

För alla ytor kan tvättas och användas många gånger, perfekt för både nybörjare och proffs. Dessa schabloner är tillverkade av styv plast UTAN ett självhäftande skikt som kallas MYLAR., tjockleken är 125 micrones för att möjliggöra enkel målning på vågiga ytor eller inuti en inre koner. Exakt denna typ av plast används i stor utsträckning av alla professionella stenciltillverkare runt om i världen.

VANLIG-schabloner passar för alla ytor - väggar, möbler, kläder, tyger, tallrikar och så vidare. Schabloner av VANLIG-typ är återan­vändbara, deras livslängd är praktiskt taget obegränsad, allt beror på noggrann­heten i hanteringen och storleken på mönstret. Vissa mönster är så detaljerade att stencilen lätt kan skadas om den beställs i liten storlek. Men stenciler med ett regelbundet mönster är, med vederbörlig omsorg, nästan eviga. Plasten som används för dessa stenciler är inert, så de kan användas för ansiktsmålning eller tårtdekoration.


► 3D

Hur man gör reliefinredning med schablon

En typ av återanvändbara stenciler som är utformade för att göra tredimensionella mönster med texturpastor. De används också för konfektyr (kakor) för kräm­deko­ration. 3D-schabloner är tillverkade av hårdare plast med en tjocklek på 190 mikron. Hur man arbetar med 3D-stencis kan du läsa HÄR, kort sagt - denna tjocklek är praktisk vid transport och billig, men gör att du kan få vilken höjd på mönstret du vill.

3D-schabloner är universella, de används för gips och för målning.Därför behöver du inte beställa två mallar - VANLIG och 3D, om du vill upprepa ritningen med olika tekniker. Dessutom används schabloner av 3D-typ för industriell märkning och inskriptioner, eftersom de är mer hållbara och tål mer grov hantering. Om du dessutom vill att stencilen ska kunna användas hundratals gånger är det bättre att överväga att beställa 3D-typ i stället för VANLIG eftersom den är starkare - men VANLIG kan fortfarande återanvändas och räcker i 90 % av fallen.


Vad du behöver förutom schablonen:

  • Färger. Bästa valet är vattenbaserad akrylfärg*. Färgen måste vara lämpad för den yta du skall måla, men i de flesta fall fungerar akryl bra på väggar och tak.
  • Målarredskap. Du kan använda en rad olika, till exempel penslar, svampar, rollers, stöpplare eller speciella schablonpenslar.
  • Palett är bra att blanda färgen på.
  • Pappershanddukar eller servetter.
  • Maskeringstape eller icke permanent spraylim som till exempel 3M-75.

* filmen (plasten) som våra schabloner skärs i tål de flesta lösningsmedel, så även om du använder specialfärg fungerar det troligen bra. Men för att vara säker så är det bäst att prova. Klipp en tunn bit från schablonens kant ( ca 1 mm bred x 100-150mm lång) och pensla den med färg/lägg den i färgen i 10-15 minuter. Tag sedan denna provbit i ändarna och dra i den. Om den tål färgen så skall den inte ändra form efter detta test.
tag din schablon och kontrollera noggrannt vilket som är framsidan

Tag din schablon och kontrollera noggrannt vilket som är framsidan. Vårt klistermärke sitter alltid på framsidan.

Om du har en dubbel schablon med flera lager, identifiera då varje lager. För att göra det kan du jämföra med den färgskiss som du fått tillsammans med din schablon.

Vi tillhandahåller lite papper med varje beställning, gör några prover på detta innan du målar på den riktiga ytan. Gammalt tapetpapper är också bra att träna på. Efter provmålningen kan du placera testversionen på den plats där du sedan skall måla, för att kontrollera placering och hur ditt slutresultat kan bli.

Schablonmålning har en huvudregel:

skall du använda så lite färg att din pensel eller svamp är nästan torr måla med stöpplande rörelse, vinkelrätt mot ytan För att undvika att färg smiter in under schablonen så skall du använda så lite färg att din pensel eller svamp är nästan torr. Överflödig färg torkas försiktigt bort med pappersservett. Måla med stöpplande rörelse, vinkelrätt mot ytan. Om du önskar djupare färgton eller skuggor, stöppla lite mer och tillsätt inte större mängd färg.

sätt sedan fast små bitar maskeringstape vid markeringarna och måla sedan nästa markering på dem

Fixera schablonen mot din yta. Du kan använda maskeringstape eller spraylim. Om du har en schablon i flera lager finns speciella hål för passningen i varje lager:

  • Ta det första lagret och placera schablonen där du önskar. Märk sedan ut passningshålen med en penna.
  • Sätt sedan fast små bitar maskeringstape vid markeringarna och måla sedan nästa markering på dem.
  • Efter målning av det första lagret, lägg då till nästa lager i enlighet med passningshålen. När målningen är klar tar du bort maskeringstapen som du målat passningshålen på och alla spår av dessa är borta!
 kan du maskera en del av schablonen med maskeringstape eller bara täcka dessa delar med papper Om du målar med flera färger och om de olika färgerna ligger nära varandra, kan du maskera en del av schablonen med maskeringstape eller bara täcka dessa delar med papper. Detta tillåter dig att måla på enkelt sätt!

Låt färgen torka helt innan du applicerar nästa lager eller nästa färg. Njut av målningen och stressa inte fram ett resultat!

Vi blir tacksamma om du vill sända bilder till oss på ditt project!© 2006-2024 Utformning: Natali M.
Kodning: Aleks K.; Innehåll: Konsta A.